Yeni çağın yoğun yaşam temposunda ütü gerektirmeyen kumaşlar bireyler için önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle iş hayatındaki insanlar için uzun süreli kırışmayan ve ütü ihtiyaç duyulmayan kumaşlardan üretilmiş kıyafetler temel bir gerekliliktir. Prezantabl görüntüye her an her saniye ihtiyaç duyulabiliyor. Gömleğin, elbisenin ya da pantolonun kolay deforme olması ve kırışması istenmeyen bir sorunsal ortaya çıkaracaktır. Böyle anlarda kullanıcıların aklına ilk olarak nasıl önleneceği geliyor. Aslında bunun en temel çözümü, doğru kumaş seçimidir.

Kırışma temel olarak bir kumaşın hareketlerden dolayı kıvrılması ya da kalıcı bükülmesi anlamına gelmektedir. Eğer o kumaşın yapısında kırışma özelliği var ise kullanıcılar her ne kadar mücadele ederse etsin sonunda kırışıklık kaçınılmaz olacaktır. Çünkü bu durum kumaş yapısıyla doğrudan ilintilidir. Ütü istemeyen kumaş çeşitleri ise günümüzde fazlasıyla var. Bu yazımızda ütüleri rafa kaldırmanızı sağlayacak ürünlerden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

utu-gerektirmeyen-kumaslar-2
Ütü Gerektirmeyen Kumaşlar

Ütü İstemeyen Kumaş Çeşitleri

Kumaşı kırıştıran şey yapısında bulunan lifler ile bağlantılıdır. Lif kırılmaları, görsel olarak kırışma denen durumu oluşturur. Ne kadar çok bükülme gerçekleşirse kumaşın çizgili ve katlı olması da o derece çok olacaktır. Yoğun lifliler ise az ütü isteyen yapıyı oluştururlar. Bu sebeple zayıf bükülen ürünler daha az tercih edilmeli. Elbette her zaman için bu durum geçerli değil. Örneğin yaz tatilinizde bir sahil kenarında gezintiye çıktığınızda bu durumu sorun etmezsiniz. Çünkü ortam koşulları bunu kaldırır. Ancak iş dönemi çalışırken ya da bir toplantıya gireceğiniz sırada kırışık gömleğe sahip olmak en son isteyeceğiniz şey olacaktır.

Ütü gerektirmeyen kumaş çeşitleri listesi:

  1. Naylon Kumaş: Hiç ütü yüzü görmese bana mısın demeyen kumaş türlerinden birisi. Bu sebeple günümüzde çok sayıda giyim ürünü bu kumaştan üretilmektedir.
  2. Likralı Kumaş: Elastik yapısıyla lif kırılmalarını minimum seviyede tutar. Haliyle çok nadir kırışmaktadır.
  3. Polyester Kumaş: Günümüzde tekstil ürünleri içinde en sık kullanıma sahip kumaş olarak öne çıkıyor. Bunun en büyük sebebi de kırışmıyor olması. Yüksek lif direncine sahip.
  4. Yün Kumaş: Kalın ve sık örgülü yapısıyla yün kumaşlar güzel bir alternatif oluşturuyor. Hiç ütü vurmanıza gerek yok. Kendiliğinden ütülü bir yapısı var.
  5. Kaşmir Kumaş: Fiyat bakımında hayli yüksek seviyede bir ürün. Ütü gerektirmeyen yapısıyla da bunun hakkını fazlasıyla vermektedir. Ayrıca estetik bir görünümü var.
  6. Non-Iron Kumaş: Son yılların teknolojik gelişmelerinden birisidir. Tekstil sektörüne damga vurduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
  7. Rayon Kumaş: Üretiminde kullanılan materyaller ve teknikler sayesinde çok az ütüye ihtiyaç duyar.

Yukarıda belirttiğimiz kumaş çeşitleri, ütü gerektirmeyen kumaşlar arasında yer almaktadır. Kıyafet alışverişlerinizde iç etiketlerine bakarak değerlendirme yapabilirsiniz. Bu sayede ütüye ihtiyacınız kalmaz ve kıyafetlerinizi kırışmadan uzun süre kullanabilirsiniz.

Neden Ütü Gerektirmeyen Kumaşlar Tercih Edilmeli?

Birçok kullanıcı için bu sorunun değeri büyük. Bireyler kıyafetlerinde ütüye ihtiyaç duyulmamasının neden önemli olduğunu merak ediyor. Zira gerçekten de böyle bir şeyin mümkün olup olmadığı sorgulanıyor. Öncelikle evet, ütüsüz kumaşlar günümüzde mevcut. Kaşmir, rayon, yün, polyester ve likralı kumaşlardan üretilen kıyafetler kesinlikle ütü istemez. Bir askıya koyu bıraktığınızda dahi kendini salar ve sabah kalktığınızda sanki geceden ütülenmiş hissine kapılırsınız.

utu-gerektirmeyen-kumaslar-3
Ütü Gerektirmeyen Kumaşlar

Zor kırışan kumaşların en temel özelliği gün içerisinde yaşanan mekanik enerji ile kırışma yapmamalarıdır. Örneğin sürekli oturup kalkıyorsanız bir süre sonra pantolonunuzun diz bölgesinde yoğun esneme ve kırışma yaşandığını göreceksiniz. Bu durum estetik açıdan can sıkıcı bir hale dönüşebilir. Fakat yün, polyester, likralı ve kaşmir gibi kumaşları tercih ederseniz kesinlikle bu tarz sorunsallar ile karşılaşmazsınız. Gönül rahatlığıyla hareket edebilir ve kıyafetinizde estetik görünümü koruyabilirsiniz.

Ütü istemeyen kumaş çeşitleri hakkında detaylı bir yazı derledik. Elbette bunlara ek olarak daha birçok kumaş söylemek mümkün. Ancak hiçbiri bunların seviyesine erişemez. Sebebi ise lif yönünden yüksek dirence sahip olmalarıdır. Konu hakkında daha kapsamlı bir bilgiye ulaşmak ve kumaş siparişi vermek isterseniz Yeşim Kumaş iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Piyasanın en dayanıklı ve ütüye ihtiyaç duymayan ürünlerini sizlere temin ediyoruz. Şıklık yanından dayanıklılığı da sunuyoruz.

 

İlginizi çekebilir: Keten Kumaş Kırışır mı?

Kumaş Bilgi Bankası

Tafta Kumaş Nedir? Terletir mi? Kırışma Yapar mı?

Tafta Kumaş Nedir? Tafta kumaş, genellikle ipek, naylon veya polyester gibi ince ve parlak liflerden [...]

Şile Bezi Nedir? Tarihçesi ve Çevresel Etkisi

Şile Bezi Nedir? Şile Bezi, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Şile ilçesine özgü geleneksel bir [...]

Şifon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Şifon Kumaş Nedir? Şifon kumaş, genellikle ipek, naylon veya polyester gibi liflerden dokunan, hafif, ince [...]

Saten Kumaş Nedir? Özellikleri neler? Boyanır mı? Bakımı ve Nasıl Ütülenir?

Saten Kumaş Nedir? Saten kumaş, pürüzsüz, parlak ve zarif bir görünüme sahip olan özel bir [...]

Sandy Kumaş Nedir? Esnek mi? Terletir mi? İç Gösterir mi?

Sandy Kumaş Nedir? Sandy kumaş, moda dünyasında sıklıkla tercih edilen ve hem şıklık hem de [...]

Jakarlı Kumaşlar Nedir? Terletir mi? Esneme Yapar mı?

Jakarlı Kumaşlar Nedir? Jakarlı kumaş, karmaşık ve detaylı desenlerin dokuma sırasında oluşturulduğu özel bir tekstil [...]

Viskon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş, genellikle doğal selülozdan elde edilen ve çeşitli işlemlerle üretilen bir [...]

Pamuk Vual Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Pamuk Vual Kumaş Nedir? Pamuk vual kumaş, ince, hafif ve yarı saydam bir pamuklu kumaş [...]

Poplin Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Poplin Kumaş Nedir? Poplin kumaş, ince ve sık dokunmuş bir tekstil türüdür. Genellikle pamuk, ipek, [...]

Özel Tasarım Desenli Jorjet Krep Kumaş Nedir?

Özel Tasarım Desenli Jorjet Krep Kumaş Nedir? Özel tasarım desenli jorjet krep kumaş, genellikle şık [...]

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?