Herkesin bildiği fakat ismine bazen flanel bazen de pazen dediğimiz mükemmel yapısı bulunan flanel kumaş nasıldır? Özellikleri, çeşitleri ve en çok karıştırıldığı ekose ile olan farklarını bu yazımızda bulacaksınız.
Esasen flanel kumaş nasıldır? sorusunn en kısa cevabı yumuşak dokunuşlu bir kumaştır olarak verilebilir. Ama daha da ayrıntıya girecek olursak; ince numaralı iplikler ile dimi ya da bez ayağı örgüler şeklinde dokunan, keçeleştirme ve şardonlama işlemleri ile de bir yüzeyi hafif havalandırılan, yumuşak tuşeli, hafif kumaşların genel adı olarak tanımlanabilir. Tuşesinin yumuşak olması nedeni ile de vücuda direkt olarak temas edecek kıyafetlerde kullanılması sorun olmayacaktır.
İlk olarak Galler’de ortaya çıkan bu kumaş, 17. Yüzyılda Fransa’da ‘Flanel’ olarak anılmaya başlandı. Flanel kumaş periyodik olarak aydınlanma dönemi boyunca Avrupalılar ve özellikle Fransızlar için popüler olamaya devam etti ve zaman içerisinde tüm dünyada bilinen bir kumaş haline geldi. Yün, pamuk ve sentetik kumaşları ifade eden pazen kelimesi ise flanel kumaş ile zaman içerisinde aynı anlamda kullanılmaya başlanmıştır.
Neticede flanel kumaş nasıldır? sorusuna verilecek ilk cevap da yünlü iplikler ile dokunmuş olduğudur. Günümüzde ise daha çok pamuk ve sentetik iplikler ve lifleri ile dokunan flanel kumaşlar bulmak mümkündür. Kısacası flanel kumaş pazen adı ile de bilinen ve eski zamanlardan bu yana kullanılan çok yönlü bir kumaş türüdür.
Flanel Kumaş Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?
Flanel kumaş nasıldır? Şeklinde bir soru ile karşılaştığımızda; pamuk, yün ya da sentetik liflerden üretilen bir kumaş olduğu söylenebilir. Tok bir yapıya sahiptir. Yumuşak tuşesi vardır. Bu nedenle iç giyimde ve dış giyimde de kullanılabilir. Pamuk ve yünden üretilmiş olan flanel kumaşlar doğal olması nedeni ile rahat ve sağlıklıdır. Yüzeyi hafif pürüzlü olabilen flanel kumaş türleri vardır. Bu sayede kaymayan ve tok duran bir görüntü oluşturur. Flanel kumaşın bir diğer adı oduncu gömlek kumaşıdır diyebiliriz. İnce numaralı iplikler ile dokunan hafif gramajlı bir kumaş türüdür. Sağlıklı bir kumaş olması nedeni ile sıklıkla gündelik yaşam içerisinde kullanılır. Flanel kumaş üç farklı elyaftan yapılır demiştik. Bu sebep ile flanel kumaşın yapıldığı ham maddeye göre üretim yeri de değişiklik göstermektedir.
Yün ile dokunan flanel kumaşlar, en çok Avustralya’da üretilmektedir. Pamuktan dokunan flanel kumaşların en büyük üreticisi olduğu ülke ise Hindistan’dır. Zaman zaman Hindistan ile Çin arasında pamuk rekabeti galip değiştirebiliyor. Sentetik flanel kumaşın da en büyük üreticisi ise Çin’dir. Diğer ülkelere nazaran Çin sentetik kumaş üretimi, pazen gibi kumaşların üretimine önem veriyor.
Flanel Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Flanel kumaş nasıldır? Sorusundan sonra flanelin farklı türleri var mıdır? Sorusu karşımıza çıkmaktadır. Flanel kumaşın üretildiği ham maddeden yapıldığı yere kadar farklı türleri mevcuttur. Hali hazırda 8 adet flanel diğer adı ile pazen kumaş türü bulunmaktadır.
Yün (Pazen) Flanel; ilk olarak Galler’de üretilen pazen kumaş yünden yapılmıştır. Günümüzde hala Avrupa’da bulunan flanel kumaş (pazen) çeşitleri yünden yapılmaktadır. Pamuk Hindistan’da üretildiği için Avrupa’ya ulaşamamış ya da çok geç ulaşmıştır.
Sentetik veya Karışık (Pazen) Flanel; mevcut piyasada bulunan flanel kumaşların pek çoğu sentetik iplerden üretilmiştir. Sentetik flaneller ya da sentetik kumaşlar yanıcı ve doğaya zararları çok olan suni tekstil ürünleridir.
Pamuk (Pazen) Flanel; Hindistan’ın kolonileştirilmesinden sonra daha yaygın hale gelmiştir. Pek çok alanda kullanımı tercih edilmektedir.
Seylan (Pazen) Flanel; ilk olarak şimdiki Sri Lanka eski adı ile Seylan’da üretilen bu kumaş yüzde elli pamuk yüzde elli yün karıştırılarak üretilmiştir.
Bebek Bezi (Pazeni) Flaneli; bu flanel kumaş emicilik oranı yüksek olan yumuşak dokulu bir kumaştır. Özellikle tekrar kullanılan bebek bezlerinde kullanılır. Yumuşak ve rahat olması için iki tarafı da tüylendirilmiştir.
Bebek (Pazen) Flanel; yün ve pamuktan dokunan en ince pazen kumaş türüdür. Yumuşak ve ince olması nedeni ile özellikle hassas cildi olan bebeklerde tercih edilir.
Klasik (Pazen) Flanel; gerçek flanelden biraz daha farklı olarak dokunmuş daha kalın ve kaba olması ile dikkat çeker. Flanel dokumada kullanılan herhangi bir madde ile dokunabilir.
Selüloz (Pazen) Flanel; adını aldığı selülozdan 19. Yüzyıl civarlarında üretilen bir flanel kumaş türüdür. Daha sonra sentetik ve petrokimya bazlı kumaşlar piyasaya çıktıktan sonra 20. Yüzyılda ününü ve popülaritesini kaybetmiş bir kumaştır.
Ekose ve Flanel Kumaş Farkı Nedir?
Flanel kumaş nasıldır? Ekose nedir? Flanel ya da pazen kumaşlar ekose kumaşlar ile aynı mıdır? Evet, bu ikisi çok sık karıştırılsa da aynı şey değildir. Ekose bir kumaşta iç ya da dış yüzeyinde belirli desenler ve çizgileri ifade eden anlama gelmektedir. Flanel kumaş ise yumuşaklık ve rahatlık göz önünde bulundurularak oluşturulmuş kumaşlardır. Her ekose flanel kumaş değildir. Fakat ekose desenli flanel kumaşlar bulunmaktadır.
Flanel Kumaş Kullanım Alanları
Flanel kumaş çeşitli sanayi işlerinde, tekstil ürünlerinde kullanılan çok yönlü kumaşlar arasında yerini almaktadır. Özellikle oduncu gömleği olarak bilinen gömlek türleri flanel kumaştan üretilmektedir. Kazak, ceket, hırka ve benzeri alanlarda çok sık kullanılabilir. Genellikle ekose desenleri ile çanta, kemer, cüzdan gibi aksesuar eşyalarında ve çarşaf, battaniye, mutfak tekstili, pike, TV battaniyesi gibi alanlarda da çok sık kullanımı vardır.
Farklı ham maddelerden üretilen pazen kumaş diğer adı ile flanel kumaş nasıldır? Sorusuna özet olarak cevap verirsek de sağlıklı, rahat, ince ve hafif yapıları ile günümüze kadar modasını ve popülaritesini hiç yitirmemiş kumaşlar arasında bulunmaktadır, diyebiliriz.
Kumaş Bilgi Bankası
Tafta Kumaş Nedir? Terletir mi? Kırışma Yapar mı?
Tafta Kumaş Nedir? Tafta kumaş, genellikle ipek, naylon veya polyester gibi ince ve parlak liflerden [...]
Eki
Şile Bezi Nedir? Tarihçesi ve Çevresel Etkisi
Şile Bezi Nedir? Şile Bezi, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Şile ilçesine özgü geleneksel bir [...]
Eki
Şifon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Şifon Kumaş Nedir? Şifon kumaş, genellikle ipek, naylon veya polyester gibi liflerden dokunan, hafif, ince [...]
Eyl
Saten Kumaş Nedir? Özellikleri neler? Boyanır mı? Bakımı ve Nasıl Ütülenir?
Saten Kumaş Nedir? Saten kumaş, pürüzsüz, parlak ve zarif bir görünüme sahip olan özel bir [...]
Eyl
Sandy Kumaş Nedir? Esnek mi? Terletir mi? İç Gösterir mi?
Sandy Kumaş Nedir? Sandy kumaş, moda dünyasında sıklıkla tercih edilen ve hem şıklık hem de [...]
Eyl
Jakarlı Kumaşlar Nedir? Terletir mi? Esneme Yapar mı?
Jakarlı Kumaşlar Nedir? Jakarlı kumaş, karmaşık ve detaylı desenlerin dokuma sırasında oluşturulduğu özel bir tekstil [...]
Eyl
Viskon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş, genellikle doğal selülozdan elde edilen ve çeşitli işlemlerle üretilen bir [...]
Eyl
Pamuk Vual Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Pamuk Vual Kumaş Nedir? Pamuk vual kumaş, ince, hafif ve yarı saydam bir pamuklu kumaş [...]
Eyl
Poplin Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Poplin Kumaş Nedir? Poplin kumaş, ince ve sık dokunmuş bir tekstil türüdür. Genellikle pamuk, ipek, [...]
Eyl
Özel Tasarım Desenli Jorjet Krep Kumaş Nedir?
Özel Tasarım Desenli Jorjet Krep Kumaş Nedir? Özel tasarım desenli jorjet krep kumaş, genellikle şık [...]
Eyl