Üretimi düz örme makinelerinde gerçekleştirilen atkılı örme sistemli kumaşlara triko kumaş denilmektedir. Düz örme kumaşlar olarak da ifade edilen triko kumaşlar pamuk ipliği ve yün başta olmak üzere yine düz örme makinelerinde üretilmektedir.
Bu makinelerde, nopeli, jakarlı, çift plaka, tek plaka, saç örgülü, kaydırmalı, selanik haroşa, intersia ribana örgülü olarak üretilen triko kumaşlar aynı zamanda en çok kullanılan kumaşlardır.
Tekstil sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına sahip bulunan triko kumaş, esnekliği sayesinde vücuda çok iyi uyum sağlar. Triko kumaşların, hareketli ilmek yapısı, örme kumaşlar ile kıyaslandığında yumuşaklık, dökümlülük ve tutum gibi özellikler yönünden bir takım üstün özelliklere sahip bulunmaktadır.
Kolayca buruşmayan triko kumaş, buruşması halinde bile kolaylıkla eski şekline dönebilmektedir. Triko kumaş,enine yönde sırasıyla sökülebilmektedir. Bunun nedeni ise atkılı örme sistemlerinde tek iplik beslemeli olarak düz bie şekilde örülmeleridir. Kumaşın örülmesinde makine inceliği kumaşın kalınlığını belirleyen temel faktördür.
Dokuma kumaşlar ile kıyas edildiğinde ilmek yapısına bağlı olarak daha fazla hava tutma kapasitesine sahip olan triko kumaşlarda ısıyı hapsetme oranı da yüksektir. Her ne kadar daha çok kış kıyafetlerine yönelik olarak kullanılsa da triko kumaşın hem yazlık hem de mevsimlik dış kıyafetlerde kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
Triko kumaş denilince akıllara ilk anda yünlü kıyafetler gelse de unutulmaması gerekir ki triko hammaddeye dayalı bir kumaş çeşidi olmayıp örme çeşidine verilen bir isimdir. Dolaysı ile istenildiği takdirde pamuktan da triko kumaş elde etmek mümkündür.
Triko Kumaş Kullanım Alanları
Triko kumaş, daha çok süveter, eldiven, kazak, kaşkol, hırka gibi kışlık ya da mevsimlik kıyafetlerin üretiminde kullanıldığı gibi farklı örme ürünlere ait kol bandı, yaka, etek bandı ve aksesuar olarak da kullanılmaktadır.
Bir kumaş elde etme biçimi olduğu göz önüne alındığında triko kumaşları yalnızca kışlık giysiler ile sınırlamak doğru olmayabilir, triko kumaşların her mevsime özel farklı kıyafetlerde de kullanılabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Kumaş Bilgi Bankası
Kürk Kumaş Hakkında Her Şey: Şıklığın ve Sıcaklığın Buluştuğu Kumaş
Kürk Kumaş Nedir? Kürk kumaş, doğal veya sentetik malzemelerden üretilen, yumuşak dokusu ve şık görünümü [...]
Oca
Keçe Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Keçe Kumaş Nedir? Keçe kumaş, yün veya sentetik liflerin bir araya gelerek sıkıştırılmasıyla elde edilen, [...]
Oca
Kaşmir Kumaş Nedir? Lüks ve Zarafetin Dokusu
Kaşmir Kumaş Nedir? Kaşmir kumaş, dünyadaki en lüks ve değerli kumaşlardan biri olarak bilinir. Kaşmir, [...]
Oca
Kaşe Kumaş Nedir? Soğuk Havalarda Şıklığın ve Sıcaklığın Sırrı
Kaşe Kumaş Nedir? Kaşe kumaş, genellikle yün ya da yün karışımlı malzemelerden üretilen, kalın, dayanıklı [...]
Oca
Flanel Kumaş: Yumuşaklık ve Rahatlığın Buluştuğu Kumaş
Flanel Kumaş Nedir? Flanel kumaş, yumuşak dokusu, sıcak tutma özelliği ve konforuyla tekstil dünyasında oldukça [...]
Ara
Buklet Keçe Kumaş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Bakımı
Buklet Keçe Kumaş Nedir? Buklet keçe kumaş, dekoratif ve işlevsel kullanım alanlarıyla ön plana çıkan [...]
Ara
Kışlık Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Kışlık Kumaş Nedir? Kış aylarının soğuk geçen günlerinde, sıcak tutan ve konfor sunan kumaş türleri [...]
Ara
Marco Miotti Kumaş Hakkında Detaylı Rehber
Marco Miotti Kumaş Nedir? Marco Miotti, kalitesi ve dayanıklılığıyla bilinen bir kumaş markasıdır. Moda sektöründe [...]
Ara
Oğuz Gabardin Kumaş: En Kaliteli Gabardin
Gabardin Kumaş Nedir? Gabardin kumaş, özellikle dayanıklılığı ve sık dokusu ile bilinen bir kumaş türüdür. [...]
Kas
Pamuk Gabardin Kumaş: Kalite, Dayanıklılık ve Stil Arayanların Tercihi
Pamuk Gabardin Kumaş: Kalite, Dayanıklılık ve Stil Arayanların Tercihi Pamuk gabardin kumaş, tekstil dünyasında dayanıklılığı, [...]
Kas