Jakarlı kumaş, dokuması özel makinalar ve çeşitli yöntemler ile bir araya getirilen ipliklerin oluşturduğu kaplayıcı yüzler ile oluşturulan kumaşların genel adı olarak bilinir. Jakar işlemi aslen Türklere dayanmaktadır. Ve jakar adı verilen makinalarda dokunmaktadır.
Hammaddesini keten, pamuk, ipek ve benzeri iplikler oluşturmaktadır. Jakar denilen işlem, çeşitli türlerde ipliklerin özel dokuma tezgâhlarında veya makinalarında işlenerek elde edilen ve desenlerden oluşur. Jakarlı kumaş dokuma tezgâhını ilk kez makina olarak kullanan ve jakar ismini veren kişi Joseph Marie Jacquard adlı kişidir. Kullanım alanı değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi ise Jakar işlenirken kullanılan ipliklerden kaynaklanmaktadır. Bu kumaşlar genellikle örme veya dokuma olarak kullanılmaktadır. Bu kumaşın kullanım alanı geniştir. Çünkü rahat ve kullanışlı bir kumaş türüdür. Severek kullanacağınız ve favori kumaşınız olacak bu kumaş ile tasarımlarız çok şık ve ihtişamlı duracaktır.
Jakarlı Kumaş Özellikleri Nelerdir?
- Jakarlı kumaş, kolay kullanımı olan, görünüşü hoş ve ya şık olmanın yanı sıra zarif duran bir kumaştır.
- Tüysüz bir yapıya sahiptir bu yüzünden anti alerjiktir.
- Dokuma özelliğinden dolayı çok sağlam bir kumaştır. Bunun sonucu olarak da uzun ömürlü, kolay yırtılmayan bir kumaş olması da kaçınılmazdır.
- Elde ve ya makinede yıkayabilirsiniz.
- Yıkama talimatlarına uygun temizlendiği zaman uzun ve kullanışlıdır.
- Boya tutan yapısı sayesinde renkleri çok güzel yansıtır. Aynı zamanda desen ve baskı da yapılmaktadır. Bu özelliği ile çok kolay renk ve desen bulmayı mümkün kılar.
- Örgü şeklinde dokunmuş iplik yapısı olmasına rağmen hafif bir kumaştır.
- Rahatlığından memnun kalacağınız ve asla vazgeçmeyeceğiniz bir yapısı vardır.
- Yüksek sıcaklık ve ısıya karşı mukavemet gösteren bir yapısı vardır.
- Tablo gibi desenleri ve birbirinden hoş renkleri ile tasarımları olduğundan daha ihtişamlı göstermektedir.
- Jakar işlemi uygulanmış kumaşlar çok, daha kaliteli ve daha zarif durmaktadır.
- Dokunduğu ipliğe göre farklılık gösteren birbirinden farklı özelliklere sahip olabilirler.
Jakar Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Jakarlı kumaş için, ev tekstili, döşemelik veya giyim sektörüne kadar uzanan geniş bir kullanım alanı vardır. Perde, halı, pike, battaniye, halı örtüsü, havlu veya bornoz en yaygın kullanım alanlarıdır. Abiye, etek, eşarp, ceket veya kravat olarak giyim sektöründe de kullanılmaktadır.