Penye kumaş kullanım alanları açısından en şanslı kumaşlardan biridir. Pamuk ipliklerinden üretildiği için doğal ve sağlıklı bir yapıya sahiptir. Bu özelliği onun pek çok alanda kullanım imkânı bulmasını sağlamaktadır.

Penye Kumaş Nedir?

Penye kumaş adını Fransızca taramak kelimesinden alır. Çünkü üretim aşamasında pamuk iplikleri taranarak üretilmektedir. Taranarak üretilen penye kumaş bu özelliğinden dolayı temiz, yumuşak ve pürüzsüz bir görünüme sahip olur. Penye aynı zamanda Türkçede tişört veya bluz anlamına da gelmektedir.

Penye Kumaş Kullanım Alanları ve Çeşitleri

Penye kumaş kullanım alanı çeşitliliği nedeniyle tekstil sektöründe popüler kumaşları arasında yer almaktadır. Bu kumaş kullanım alanı olarak giyim sektöründe tişört, bluz, elbise, tunik, spor kıyafetler, çorap, mayo ve iç çamaşır ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ev tekstili ürünlerinde penye kumaş kullanımı sıkça tercih edilmektedir. Penye kumaş çeşitleri viskon penye kumaş, iki iplik penye kumaş, üç iplik penye kumaş, likralı penye kumaş ve süprem penye kumaş olmak üzere sınıflandırılabilmektedir.

Viskon Penye Kumaş Nedir? Kullanım Alanları

Viskon penye kumaş ilk olarak 1883 yılında ipek kumaşa alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Viskon kumaş kayın ağacından çıkarılan doğal bir sıvı ve birkaç kimyasalın birleşiminden üretilir. Özellik olarak pamuğa çok yakın olan viskon penye kumaş parlak ve kaliteli bir yapıdadır. Nefes alabilen ve emici özellik gösteren viskon penye kumaş yumuşak, hafif ve rahattır. İç göstermez ancak dar giyim ürünlerinde viskon penye kullanımı vücut hatlarını belli edecektir. Güçlü ve sağlam yapıda olan kumaş, fiyat olarak da uygundur. Etek, elbise, bluz, gömlek, tunik, ferace, elbise, etek pantolon gibi pek çok kadın giyim ürününde viskon penye kumaş kullanımı görülmektedir.

İki İplik Penye Kumaş

Günümüzde spor giyim alanında kullanımı oldukça yaygınlaşan iki iplik penye kumaş esnek bir yapıdadır. Giyim sektöründen ev tekstiline kadar pek çok alanda iki iplik penye kumaş kullanımı vardır. Aynı zamanda bebek giyiminde de rahat, esnek ve pamuklu yapısı sayesinde sağlıklı oluşu ile penye kullanımı artmaktadır.

Üç iplik Penye Kumaş

Üç iplik penye kumaş üç iplik kumaşın örümü ile meydana gelir.  İki iplik kumaşa göre kalın ve yumuşak olan üç iplik penye kumaş şardonsuz ve şardonlu olarak ayrılmaktadır. Şardonlu üç iplik kumaşın içerisi pamuksu ve yumuşak oluşu ile kış aylarında sıcak ve rahat hissettirmektedir.  Üç iplik penye kumaş, diğer penye kumaşlara oranla oldukça kalın ve esnektir. Yumuşak, dayanıklı ve sıcak tutma özelliğine de sahip olan kumaş kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen bir kumaş türü haline gelmiştir. Üç iplik penye kumaş kullanımı genel olarak spor giyimde sweatshirt ve eşofman takımı olarak görülmektedir.

Likralı Penye Kumaş

Likralı penye kumaş sentetik elyaf türüne giren bir kumaştır. İlk olarak Almanya da üretilen likralı penye kumaş tekstil sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Esnek ve dayanıklı bir yapıya sahip olan likralı penye kumaş sentetik olduğu için terletme yapabilmektedir. Ancak esnekliği sayesinde vücuda hareket özgürlüğü sağlar. Suya ve küfe karşı dayanıklı olması ile bilinen likralı penye kullanımı mayo ve iç çamaşır gibi ürünlerde sıklıkla gözlenmektedir.

Süprem Penye Kumaş

Süprem penye kumaş düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı örme bir kumaştır. Genellikle süprem penye kullanımı, tişört, forma elbise, çorap, tayt ve iç çamaşırları gibi ürünlerde tercih edilmektedir. Süprem penye kumaşlar enine ve boyuna esneme özelliğine sahiptirler. Kesildikleri kenarlarda kıvrılma yaparlar.

Penye Kumaş Kullanım Özellikleri

Penye kumaşlarının yıkama talimatları genellikle pamuk özlü kumaşların yıkama talimatıyla aynıdır. Herhangi bir penye kumaşı ürünü istediğiniz sıcaklıkta yıkanabilir ve kurutulabilir. Ancak penye kumaştan üretilen giysi, havlu ve yatak çarşafların temizlenme aşamalarında daha özenli olunması gerekmektedir. Yıkama esnasında ılık su tercih edilebilir. Yıkama aşamasından sonra makinede kurutma işlemi yapılacaksa 10 dakika kadar soğutma işlemiyle ürünün gevşemesi gerekmektedir. Bu işlemler sayesinde penye kumaş kullanım ömrü artacak ve daha uzun dayanıklılık gösterecektir.

Penye Kumaş Fiyatları

Penye kumaş fiyatları, penye kumaş kullanım alanına hangi çeşit penye kumaş kullanılacağına göre farklılık gösterebilmektedir.  Penye kumaş çeşitleri arasında en uygun penye kumaş çeşidi likralı penye kumaşken fiyat olarak diğerlerine göre daha pahalı olan penye kumaş süprem penye kumaştır.

 

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?