Dünyanın en çok kullanılan kumaşlarından birisi olan ve yerini hiçbir kumaşa devretmeyen sürdürülebilir kumaş penye halk arasında bilinen ismi ile penye kumaş gerek rahatlığı gerekse de doğallığı ile çok tercih edilmektedir. Rahat ve doğal olmasının yanı sıra küreselleşen dünyada sürdürülebilir kumaşlar bulmak son zamanlarda gittikçe önem kazanmaktadır. Penye kumaşta pamuk gibi doğal bir hammaddesi olan sürdürülebilir bir kumaştır.

Tekstil sanayiinden pek çok farklı alana kadar kullanılan gün içerisinde en az 2 ya da 3 kez dokunduğumuz bu kumaş nasıl ve neden bu kadar popüler oldu diye soracak olursanız eğer cevabı çok basit. Rahat ve sağlıklı bir ürün olmasından ziyada kumaşlar arasında ulaşılabilen en kolay kumaş çeşididir diyebiliriz. Kısaca nerede kullanılır, penye kumaş nedir gibi soruların cevaplarını ise bu yazımızda bulabilirsiniz.

Penye Kumaş Nedir?

İnsanlar arasında bir çeşit kumaş olarak bilinse de penye aslında pamuk ipliğinin bir çeşididir. Penye kelimesi asıl anlamı Fransızca bir kellime olan taramak işleminden dilimize geçmiştir. Pamuk elyaflarının taranarak ve çıkıntılarından arındırılarak son hali verilmesidir denebilir. Penye bir pamuk ipliği üretim şeklidir. Ve bu iplikler ile üretilen ürünlere de sürdürülebilir kumaş penye denilmektedir. Kısacası pamuklu kumaşlar ailesinden olan penye, pamuğun daha yumuşak ve dayanıklı bir halidir. Makineler ile taranmış ve son halini almış olan ince pamuk ipliği olarak bilinen penye, en uzun pamuk elyaflarından meydana gelir. Görüntüsü hoş ve şıktır. Dayanıklı ve pamuğa oranla daha uzun süre kullanımı mümkündür.

İki İplik ve Üç İplik Penye Kumaş Arasındaki Farklar

Tekstil sektöründe çok kullanılan, sürdürülebilir kumaş penyenin de çeşitleri bulunmaktadır. İki iplik ve üç iplik şeklinde dokumasına göre değişiklikler gösteren çeşitleri arasındaki farkları derledik.

İki iplik penye kumaş, üretimi sırasında iki farklı ipliğin kullanılması ile oluşan kumaş çeşididir. Astar yani iç kısmındaki kumaş daha kalın ve atlamalı olarak dokunmaktadır. Bu sayede hem ince hem de dayanıklı bir penye kumaş elde etmek mümkündür.

Üç iplik penye kumaş ise, iki iplik penye kumaşa oranla daha kalın ve tok duran bir kumaş çeşididir. Normal sürdürülebilir kumaş penye ve iki iplik penye kumaşa göre daha kalın, dayanıklı, uzun ömürlü, esnek ve kaliteli bir yapısı vardır. Özellikle kalın olması nedeni ile daha çok kış aylarında ve soğuk günlerde tercih edilir. Sıcak tutan bir kumaştır.

Penye Kumaş Kullanım Alanları

Sürdürülebilir kumaş penye,  dünya genelinde bilinen ve çok kullanılan ayrıca çok fazla da üretimi yapılan bir kumaştır. Rahat ve doğal olan bu kumaş pamuk elyaflarından üretildiği için dayanıklı ve organik bir yapıya sahiptir. Nefes alabilen yapısı ile özellikle giyim sektöründe çok tercih edilmektedir. Nemi emen özelliği de bu kumaşa artı bir fayda katmaktadır. Bunun yanı sıra penye kumaş giyim sektörü ve ev tekstilinde çok sık kullanılır. İstisnasız herkesin evine giren penye kumaş maliyeti ile de cep yakmayan bir özelliği vardır. Ev tekstilinde özellikle sık rastlanan bir kumaştır.

Giyim Sektöründe Sürdürülebilir Kumaş Penye

Pamuğun eğrilerek penye haline getirilmesinin ardından penye iplikler ile üretilen her türlü tasarım penye kumaş adını almaktadır. Sürdürülebilir kumaş penye, özellikle kullanım kolaylığı, kolay dikilebilmesi, erişiminin kolay, maliyetinin ise uygun olduğu bir kumaş çeşidi olarak bilinmektedir. Bu sebep ile penye özellikle giyim sektöründe çok kullanılmaktadır. Tekstil ürünlerinin baş tacı ve vazgeçilmez kumaşı olan penye ile tasarlanabilecek ürün neredeyse yok denecek kadar azdır. Ceket, tişört, bluz, elbise, pijama takımı, eşofman takımı, gecelik gibi pek çok alanda kullanılan penye kumaşlar ayrıca üç iplik dokunduğu zaman daha kışlık olarak sweat, fermuarlı sweatshirt, ceket, eşofman kapüşonlu birçok farklı giyim ürünü tasarlanabilir ve dikilebilir.

İç Giyimde Penye Kumaş

Rahat ve doğal olan sürdürülebilir kumaş penye, nemi emen ve hava alabilen yapısı ile iç giyimde de çok tercih edilmektedir. Özellikle iç giyim sektöründe hava alabilmesi nedeni ile pek çok tasarıma şahit olmak mümkündür. Kadın, erkek ve çocuk iç giyim ürünlerinde en çok tercih edilen kumaş pamuk penye kumaştır. Cildi tahriş etmeyen ve vücudu saran yapısı ile hem sağlıklı hem de rahat kullanımı olan bir kumaş çeşididir.  Penye kumaş son olarak dünya genelinde kabul görmüş herkesin ulaşabileceği sürdürülebilir bir kumaş olmasının çok ötesinde kalitesi ile de bilinen özel bir kum

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?