Keten kumaş, kürk ve deriden sonra kullanılan ilk tekstil hammaddesidir. Yeryüzünde eski zamanlara ait bulunan kıyafet parçalarında, bu kumaşın kalıntılarına rastlanmıştır.  M.Ö. 4. Yüzyılda Mısır ülkesinde keşfedildiği düşünülen bu kumaş, keten bitkisinin doğal liflerinden üretilen keten ipi ile dokunur.

Kışlık keten ve yazlık keten olarak ekilmekte olan bitkinin, ülkemizde en fazla Marmara Bölgesi’nde Kocaeli civarları ile Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu ve Sinop’ta ekimi yapılmaktadır. Bu ekimler sonucunda alınan hasatlarda yazlık keten bitkisinden yazlık keten kumaş üretimi yapılır.

Keten Kumaş Kullanım Alanları

Kaba ve kalın olan türleri daha çok ayakkabı, çanta ve hasır ürünlerin üretimi için uygundur. İnce ve hassas olan türleri de yazlık kıyafetlerin üretimi için kullanılmaktadır. Yani, o çok beğendiğimiz ve giymekten hoşlandığımız keten kıyafetlerimiz ince ve hassas keten liflerinden üretilir.

Keten kumaş ile üretilen harika ve rahat kıyafetler yazın hepimizin gözdesidir. Bunun  yanı sıra, koltuk örtüsü, sandalye kılıfı, masa örtüsü, perde, tül, hatta koltuk döşemesi dahi yapılır. Döşemelik kumaş olarak kullanımında oldukça dayanıklı olan kalın lifli çeşidi daha çok tercih edilir. Dayanıklı ve kullanışlı bir kumaş türü olduğundan uzun yıllar kullanılabilir.

Sık yıkamaya ve ütülenmeye dayanıklı olması nedeniyle pek çok kullanım alanına hitap etmektedir. Bu nedenle de tekstil üretimi yapan her sektör için gözde bir kumaş türüdür. Ancak yıkama esnasında çok sıcak su kullanılırsa kumaş çekme yapacağından mümkün olduğu kadar ılık suyla yıkanması gerekir. Ütülerin üzerinde “keten” ayarı bulunduğu için bu konuda yapmanız gereken tek şey  ise ütüyü bu ayarda tutmaktaır.

Özellikleri

Mısır Kraliçesi ve Firavunun dahi giydiği bu kadim kumaş, hava alan ve lifli yapısı sayesinde cilt dostudur. Alerjen etkisi yoktur. O nedenle sağlıklıdır ve herkesin kullanımına müsaittir. Üretilen kıyafetler rahat, sağlıklı ve şık olduğundan herkesin dolabında keten bir giyim parçası bulunur.

Bu kumaş çok eski bir gelenekten gelmektedir. Keten kumaş ile üretilen tasarım ürünler hemen her yaz defilesinde, star parça olarak yer alır. Rahatlığın ve şıklığın sembolü olarak, giyim sektöründe baş tacı olan bu kumaş, kalite ve prestij simgesi kıyafetlerde imza kumaştır.

 

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?