Jakarlı Kumaş Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Jakarlı kumaş türü ipliklerin özel tezgah kullanılarak dokunmasıyla elde edilen desenlerle meydana gelir. Üretim aşamalarında pamuk, keten ve ipek gibi lifler kullanılmaktadır. Bu kumaş türünün üretilme metodu dokuma veya örmedir. En eski kumaş türlerinden biri olan bu kumaş 1812 yılından itibaren başlayarak yaygın şekilde kullanılması, dokuma sanayii sektöründe gerçek bir devrim yarattı. Jakar kumaş dokuma tezgahlarında, çözgü telleri kaldırarak ve aralarından renkli iplikleri geçirme işleri otomatik biçimde yapılmaktadır. Bu işlevleri sayesinde en karışık nakışlı kumaşlar bile tek işçi tarafından rahatlıkla dokunabilmektedir.
Jakarlı kumaş, modern anlamda doğal veya kimyasal liflerden oluşmaktadır. Üretiminde basit veya karmaşık ipliklerden oluşan büyük bir desenli tüysüz bezdir. Bu sebeple, jakarlı kumaşlar, kompozisyonda önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Örneğin, pamuk, keten, yün, ipek ve polyester bileşenlerini bir şekilde veya benzer şekilde içerir. Kumaşın yapımında kalın kumaşlar kullanılırsa, goblen gibi görünen bir kumaş ortaya çıkmaktadır.
Jakar örgüsü kumaşlar kullanılarak üretilen ürünler olağanüstü mukavemet ve dayanıklı yapısıyla ayırt edilirler. Formları mükemmel şekilde korur ve pratik olarak dökülmezler. Aynı zamanda bu kumaş türü asil dokusu ve parlaklığı sayesinde ayırt edilebilen çok pahalı bir kumaş türüdür.
Jakarlı Kumaş Türü Kullanım Alanları
Jakarlı kumaş türü şık ve estetik görünüme sahiptir. Kullanımı esnasında rahat ettirir. Bu özellikleri sayesinde özellikle elit yatak çarşafları, masa örtüleri, perdeler, mobilyalar için döşemeler, kadifeler, kravatlık, eşarplar, pahalı bağlar, battaniye, goblen kumaşlar, havluların üretimi için kullanılmaktadır.
Bakımı Nasıl Yapılır?
- Yeni alınan ürünleri kullanmadan önce, yumuşak deterjan kullanarak, yaklaşık 30 derecede suda yıkamak gereklidir.
- Yorgan örtüleri, yastık kılıfları daha önceden dışarıya doğru itilmeli ve çamaşır makinesi aşırı yüklenmemelidir. Aksi durumlarda ürünlerde kırışıklıklar görülebilir.
- Yıkama işlemi biter bitmez ürünler çamaşır makinesinden çıkarılmalı ve buruşmaz hale gelmelidir.
- Ürünler doğrudan güneşte kurutmamalıdır.
- Jakarlı çarşaflar, masa örtüleri ve diğer ürünleri ütülerken yanlışlıkla hasar görme tehlikesi yoktur.