Penye kumaşın kullanım alanları değerlendirildiğinde önümüze pek çok seçenek çıkmaktadır. İlk kullanılmaya başladığı zamanlardan beri değişik aşamalardan geçmiş olan penye kumaşın üretim miktarı çok fazla artmıştır. Özellikle bebek kıyafetleri ve iç giyimde vazgeçilmez olan penye, daha çok çeşitli kullanım alanları bulmuştur.

Pamuk ipliğinden üretilen penye kumaşın kullanım alanlarına göre üretim yöntemleri de değişmektedir. Eğer iç çamaşırı, ev tekstilinin bazı bölümleri ve dış  giyimde kullanılacaksa likralı olarak üretilmektedir. Çünkü iç çamaşırlarında bir miktar esneme payı olması olmazsa olmaz özelliklerdendir.

Penye Kumaşın Tarihçesi

kırık beyaz şardonlu üç iplik penye kumaş

Penye kumaşın kullanım alanlarına geçmeden önce tarihçesine bir göz atmak yararlı olacaktır. Penye pamuk ipliğinin bulunmasıyla birlikte değişik bir örme tekniği kullanılarak elde edilmeye başlandı. Zamanla tezgahların ve teknolojinin değişmesiyle birlikte kalitesi ve çeşitleri artan bu kumaş türü ahyatımızın her alanına nüfuz etti.

Mutfaklarımızdan iç çamaşırlarımıza kadar penye kumaşın kullanıldığını görmekteyiz. Bu nedenle joker kumaş, ya da her ürünün kumaşı olarak da adlandırılmaktadır. Bebek battaniyesi, çarşafı, kıyafeti yapılabildiği gibi halı koltuk örtüsü, mutfak bezi, kilim vb. şeklinde tasarlanan ürün gamına sahiptir.

Penye Kumaş Sağlıklı mı?

Doğal pamuk liflerinden yapılmış olan penye kumaş oldukça sağlıklı bir kumaştır. Bebek kıyafetlerinde ve iç çamaşırları ile birlikte üst giyimde yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Penye kumaşın kullanım alanları bunlarla da sınırlı değildir.

Kışın kalın penye kumaş kullanılarak sıcak tutan sağlıklı eşofmanlar, pijamalar ve taytlar tasarlanır. Bu ürünler herkes tarafından kullanılan ve çok rahat olduğu ifade edilen ürünlerdir. Ancak pamuklu kumaşlara alerjisi olanlar için denemeden kullanılmaması gereklidir. Kaşınma ya da kızarıklık yaparsa kullanımından sakınmak gerekir.

En az alerjen etkisi olan penye kumaşın kullanım alanları, bu nedenle oldukça genişlemiş ve artmıştır. Miktar olarak da en fazla üretilen kumaş türleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Evimizin her köşesinde ve kıyafetlerimizin hemen her türünde penye kumaş kullanılır. Hatta abiyelerde bile çoğu zaman astar olarak penye kullanılır.

Penye Kumaş Kullanım Alanları

Kışlık mantolarımızın ve ceketlerimizin astarlarında; yazın bizzat ceketin kendisi olarak karşımıza çıkan penye kumaş, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Son dönemde likralı çeşitleri koltuk örtüsü ve lastikli çarşaf olarak revaçtadır. Likralı penyenin kullanımı da esnekliğinden dolayı çok büyük rahatlık ve konfor sunmaktadır.

Tesettür giyimde de bonelerden dış giyime ve kolluklara kadar penye kumaşın kullanım alanları bulduğunu görmekteyiz. Tasarımcıların hayal gücü ve yetenekleri sayesinde bu sağlıklı ve özel kumaşı hemen her yerde görmek mümkün olmaktadır. Son dönemde şapka boneler ve mevsimlik eşofmanlar, tunikler, sweetshirtler hatta feraceler bile penye ile üretilebilmektedir.

Okul kıyafetlerinin büyük bir kısmı penye kumaş ile üretildiğinden son yıllarda penye kumaşın üretimi de oldukça fazlalaşmıştır. Ancak dönemsel olarak artış gösterdiği için bunu yıllık ortalamaya vurduğumuzda hesap yine aynı oranda olduğunu göstermektedir.

 

Penye kumaş kullanım alanları arasında başrolü iç giyim çekmektedir. Ancak bebe sektörü de bu yarışta liderliği zorlamaktadır. Penye kumaş çeşitlerinin gün geçtikçe artması sayesinde gelişen teknoloji ile birlikte kullanım alanları da sınırlandırılamamaktadır. Esnek olması, dayanıklı olması ve sağlıklı olması bu kumaşın en büyük artıları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu bağlamda penye kumaş, geçmişten gelen ama günümüzün en fazla değer gören ve kullanımı en yaygın kumaşlarından biridir. Metraj olarak en fazla üretilen kumaşlar arasında liderliği zorlamaktadır. Bu alanda üretim yapan dokumacıların artması ve gelişen teknolojinin ışığında yapılan AR-Ge çalışmaları ile daha pek çok türü ortaya çıkacak olan penye kumaşın kullanım alanları açısından da zenginleşecektir.

Penye Kumaş Yazlık mı?

Penye kumaınş kullanım alanları, özellikle giyim sektöründe yazın yüksek bir artış göstermektedir. Bu nedenle penye kumaşın yazlık bir kumaş olduğu düşünülebilir. Ama diğer çeşitleri göz önüne alındığında bu kumaş her mevsimin kumaşıdır. Ancak çeşitlerine göre değerlendirmek ve mevsimine uygun giyinmek ve uygun kumaş kullanmanın gerekliliği unutulmamalıdır.

Sadece yazlık çeşitleri olmadığı gibi sadece kışlık çeşitleri de yoktur. Kalın olan üç iplik denşlen çeşidi ile üretilen ürünleri serin havalarda kullanmak çok daha isabetli bir tercih olacaktır. Eşofman, sweetshirt ,ceket ve kaban yapılan bu penye kumaşın kullanım alanları  sayı açısından biraz kısıtlı olsa da tasarımcılar ona da yeni kullanım alanları bulma konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

 

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?