Kış yaklaşırken herkesin kışlık çıkarmaya ilk önce polar kumaşlardan başladığını biliyoruz. Peki, bu polar kumaş nedir? Kış aylarımızın vazgeçilmezi olan ve kış aylarında polar giysi ya da eşyası olmadan üşüyenler için polar kumaş nedir nasıldır nelerden üretilmiştir ve neden bu kadar çok seviyoruz gibi sorulara basit cevaplar vereceğiz bu yazımızda.

İlk sorumuz olan polar kumaş nedir? sorusu ile başlayalım. Polar kumaş tabiri caizse insan yapımı bir mucizedir. Havlu kumaş üzerine birtakım işlemler uygulanarak her iki tarafı da tüylendirilmiş olan yumuşak, sıcaklık hissi veren, dolgun ve rahatsız etmeyen örme kumaşlar kategorisinde bulunan bir kumaştır. Polar kumaşlara bakıldığı zaman örgüsü tam olarak belli olmaz. Kısa tüylerin düzenli kesilmiş bir örneğidir.

Polar Kumaş Nelerden Üretilir?

İkinci sorumuz ise polar kumaş nelerden üretilmiştir. Polar kumaş nedir? Polar, insan yapımı bir kumaştır. Polar ismini bir koyunun üzerindeki ‘polar’ isimli paltodan almıştır. Buna rağmen %100 sentetik bir kumaştır. Dokunulduğu zaman yumuşak tüylü ve pofuduk bir yapısı olmasına karşın tamamen plastikten üretilmiş bir kumaştır.

Polar, Polietilen Tereftalat (PET) ismi verilen ya da diğer adı ile sentetik elyaf olarak bilinen bir tür polyesterden üretilmiş bir kumaştır. Polar kumaş kalın, yumuşak ve nefes alabilen yapıda bir kumaş olmasına rağmen yalıtım kumaşıdır. Hafiftir ve hızla kurur. Bu da onu tekstil sektöründe çok kullanılan kumaşlar arasına sokmaya yetmiştir. Dışarıdan gelen havayı ve nemi engelleyerek bir tür vücutta yalıtım işlemi sağlar. Tamamen sentetik bir ürün olmasından ötürü yüzde yüz vegan içerikli bir kumaştır.

Polar Kumaş Nedir? Çeşitleri…

Polar kumaş nedir? Nelerden üretilir? Sorularının cevaplarından sonra da polar çeşitleri nelerdir sorusu akla gelmektedir. Polar başlığı altında sayabileceğimiz toplam 8 adet farklı polar çeşidi bulunmaktadır. Polar kumaş, çok yönlü her alanda kullanılabilen bir kumaş olduğundan çeşitlerinin bolluğu nedeni ile de bu konuda en çok tutulan kumaşlardan olmuştur.

Karma Yün Polar ya da Pamuklu Polar

Polyester yerine pamuk kullanılarak ya da belirli oranlarda pamuk ile polyester karıştırılarak üretilmiş polar kumaş çeşididir. Üretildikten sonra sweatshirt, sweat veya ceket olarak kullanılır. Çok rahat bir kumaştır.

Blizzard Polar Kumaş

Bu polar kumaş türünde kalın tüyler öne çıkmaktadır. Kalın ve kısa tüyleri ısıyı tutarak dışarıya bırakmaz. Çok yoğundur. Özellikle battaniye ve kışlık giysiler için ideal polar türüdür.

Likralı Tayt Polar

Sporcular için özel olarak üretilen ve en ideal polar türü olan bu kumaş çeşidi belirli bir elastan yüzdesi ve polyesterden yapılır. Esnek ve rahat bir kumaştır.

Fransız Havlusu

Yünlü kumaşın görünüşüne benzemesi için 3 farklı iplikten de dokunabilen polar çeşididir. Yumuşak bir jarse olan dış katmanı olan, iç tarafı ise hafif ve yine yumuşak olan polar ile dokunmuş örme bir kumaştır. Biraz kalın yapılı bir kumaştır.

Micro Polar Kumaş

Micro polar kumaş nedir? Sorusuna verilecek en uygun cevap; Adından da anlaşılacağı üzere var olan en ince polar kumaştır. Genellikle astar olarak kullanılır. Mükemmel bir termal his ve yumuşaklık sağlar. İnce olduğu için aynı zamanda hafiftir.

Flanel Polar

turuncu polar kumaş

Minky polar kumaş olarak da bilinen bu polar kumaş genelde pelüş oyuncaklar ve benzeri ürünler için kullanılan polar kumaş türüdür.

Sherpa Polar

Alt kısmı düz örgü dış tarafı ise sherpa polar kumaşından üretilmiştir. Sherpa polar kumaş, polyester ya da akrilik veyahut her iki kumaşın karımışından üretilen bir polar çeşididir.

Sentetik Polar Örme

Diğer bilinen adı ile polyester keçe olarak adlandırılan bu kumaş, polimer elyaf olan polyester ile üretilmiştir. Keçeye çok benzediğinden yünlü keçe ile çok karıştırılabilir. Yün içerikli diğer tüm kumaşlardan daha hafiftir.

Polar Sağlıklı Mıdır?

Polar Kumaş Açık Pembe
polar kumaş nedir

Polar kumaş nedir? Sorusuna verilebilecek diğer bir cevap da pek çok avantajı olan kışın sıcak tutan, rahat ve yumuşak bir kumaş türüdür. Pek çok kişi polar kumaşın sentetik bir malzemeden üretildiğini bilmez. Bu sebep ile de sentetik malzeme ile üretildiğini duyunca da polar kumaşa ön yargı ile yaklaşan kesim de vardır.

Diğer doğal kumaş çeşitleri keten, bambu, pamuk yün gibi kumaşlar ile kıyaslandığı zaman sentetik olmasından ötürü çok tercih edilmeyecek bir kumaştır. Fakat özellikle yün kumaşın kaşıntı, alerji gibi durumlarında polar kumaş en iyi seçenek olacaktır.

Polar Kumaş Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?

Özellikle giyim ve ev tekstilinde çok sık tercih edilen polar kumaşın pek çok özelliği ve avantajı bulunmaktadır. Hijyenik bir kumaş olan polar kumaş leke ve iz tutmaz. Çok kolay yıkanabilir ve çok hızlı kurur. Kış aylarında sıcak tutar fakat terleme yapmaz. Ütü gerektirmeyen bir yapısı vardır. Yumuşak yapılıdır. Vücutta alerji ya da kaşıntı yapmaz. Pek çok çeşidi bulunan polar kumaş yumuşak olması ile de bilinir. Tüylenme gibi olumsuz özellikleri yoktur. Ayrıca astar olarak kullanılan çeşitleri de mevcuttur.

Polar ile Tasarlanabilecek Ürünler

Polar kumaş nedir? Polar, çok yönlü kolay dikilebilen ve çok zahmet istemeyen bir kumaş çeşididir. Bu sebep ile gerek ev tekstilinde gerek giyim atölyelerinde çok sık kullanılmaktadır. Özellikle kış aylarında pijama takımı, sweatshirt, sweat, ceket, alt eşofman, şapka, bebek kıyafeti, içlik, spor giysileri, tayt, mont olarak tasarlanabilir. Ayrıca koltuk örtüsü, halı örtüsü, battaniye, yastık yüzü, pike, nevresim takımı, bebek battaniyesi gibi ev tekstil ürünleri de tasarlanabilir.

Şık ve rahat bir kullanımı olan polar kumaş aynı zamanda lükstür. Sentetik bir maddeden elde edilmiş olmasına rağmen insanoğlunun ürettiği bir harikadır denilebilir. Rahat, sıcak tutan ve vücuda zararı olmayan bir maddedir aynı zamanda. Her türlü alanda kullanılması nedeni ile de çok yönlü bir kumaş olma özelliği taşır.

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?