Şile bezi kumaş nedir sorusu şile bezi tekstil ürünü satın alacaklar için oldukça merak konudur. Peki, şile bezi kumaşının özellikleri nelerdir ve şile bezi kullanımı sağlık açısından uygun mudur?

Şile bezi kumaş nedir? Doğal kumaşlar arasında yer alan şile bezi, özellikle yaz aylarında oldukça yaygın kullanılan bir kumaş türüdür. Dolayısıyla tekstil modasında özellikle yazlık kıyafetler için kullanılmaktadır. Adeta püfür püfür diye nitelendirilen bu kumaş, oldukça hafif ve esnek bir yapıya sahiptir.

Şile Bezinin Hammaddesi Nedir? Şile Bezi Kumaş Nedir ?

Bu tür kumaş üretimi oldukça meşakkatli ve zahmet gerektiren bir süreçtir. Kaynayan kazanın içine atılan kumaşın iplik görünümü kazanana kadar kaynaması sonucunda elde edilmektedir.

Sonrasında bürümcük ismiyle bilinen bir çeşit dokuma yöntemiyle kumaş haline getirilmektedir. Son derece sağlıklı olan bu kumaş %100 pamuk ipliği kullanılarak üretilmektedir.

Saf pamuk kullanılarak üretilen şile bezi, oldukça kullanışlı bir yapıya sahiptir. Hafif yapısının yanı sıra esnekliğiyle de dikkat çekmektedir ve konforlu bir kullanım sağlamaktadır.

Özellikle pareo, gömlek, sabahlık, gecelik ve elbise gibi yazlık kıyafet tekstilinde popüler bir kullanımı vardır. Bunun yanı sıra masa örtüsü ve yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünlerinde de fazlasıyla kullanılmaktadır.

Şile Bezi Kıyafetler Nasıl Yıkanır?

Oldukça narin bir yapıya sahip şile bezi kıyafetlerin elde yıkanması çok daha makbuldür. Özellikle lekeli kıyafetlerin önceden ılık suda bekletilmesi önerilmektedir.

Ilık suda ve elde yıkanan kumaşların uzun ömürlü olması için hassas davranılması önemlidir. Yıkama sonrası suyu sıkılarak düz bir zeminde kurutulması halinde, kıyafetlerde bozulma olmayacaktır.

Şile bezi dokusu itibariyle oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve bu yüzden mutlaka narin yıkama tercih edilmelidir. Yoğun yıkama programlarında kısa vadede kumaş dokusunda bozulmalar görülebilmektedir.

Şile Bezi Nasıl Yapılır? Şile Bezi Kumaş Nedir ?

Şile bezi üretiminde kaynar sudan çıkartılan iplik son derece dikkatli bir şekilde makaralara sarılmaktadır. Sonrasında bürümcük denilen bir yöntem ile titizlikle dokuma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Dokuması yapılan kumaşlar deniz suyuna batırılarak dikkatlice yıkanmaktadır. Bu noktadan sonra asıl püf noktası denebilecek bir işlem uygulanmaktadır. Sudan çıkartılan kumaş herhangi bir sıkma işlemi yapılmadan sulu bir şekilde asılarak kurutulmaktadır.

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?