Dantel kumaş, çok eski zamanlardan bu yana herkesin evinde bulunan çok sevilen zarif ve asil bir kumaştır. Genelde içi boş, işlemeli ve üç boyutlu yapıya sahip türleri olan bir kumaş türüdür. İhtişamlı bir duruşa sahiptir. Özellikle evlerde çok sevilir ve kullanılır. Hassas yapılı, narin ve zariftir. Geçmişten günümüze kadar gelişerek gelen, modası asla geçmeyen, zamanların ötesinde bir dokuya sahiptir.

Dantel örme  kumaşın, ağ biçimli yapısı örme ve delikli bir görünüşü vardır. Örgü yapısı ilmek atılarak oluşturulmuştur. Farklı iplikler ile de örülebilmektedir. Dantel kumaş, haline gelebilen, işlenmesi için en uygun kumaşlar keten, pamuk ve ipek olabilir. El ile dokunan yapısının yanı sıra makinada dokunan türleri de mevcuttur.

Dantel Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Bu kumaş 15. Yüzyıl sonlarında ortaya çıkmış 16. Yüzyılda daha da yaygınlaşarak günümüze kadar ulaşmıştır. Asil,  romantik ve hassas bir kumaştır. El ile örülen danteller çok emek ister ve çok hoş dururlar.  Geçmişten günümüze gelene kadar dantel kumaş, farklı çeşitler ve isimlerle tarih sahnesindeki yerini almıştır. Bu çeşitler ve isimleri sıralayacak olursak;

  • Fransız danteli (Alencon dantel), en fazla bilinen ve kullanılan bir danteldir. Çok şık, ağır ve ihtişamlı duruşu vardır.
  • Tığ işi dantel, Venedik danteli taklit edilerek oluşturulan daha sonra kendi tarzı oluşan bir danteldir.
  • İğne oyasıdanteli, iğne kullanılarak oluşturulmuştur.
  • Tatting dantel, pamuk iplik ile elde örülen danteldir.
  • Aplike dantel, motif olarak kullanılan diğer kumaşlara da eklenen bir danteldir.
  • Ekleme dantel, iki kumaşın arasına eklemek için kullanılan danteldir. İki tarafı da aynı olan bir danteldir.
  • Kenar dantelleri, bir tarafı düz diğer kenarı taraklı yapıya sahip olan bir dantel türüdür. Süsleme amaçlı kullanılmaktadır.
  • Chantilly dantel, ipek iplik ile örülmüş bir danteldir.
  • Dantel kumaş, örüldüğü ipliğe göre farklılık gösteren bolca deseni ve işleme türü bulunan bir türdür.

Dantel  ve dantel kumaş, ile üretilmiş olan  ürünleri; özellikle gelinlik, giyim sektörü, ev tekstili, fantezi iç giyim ürünleri, perde, çarşaf veya yastık kenarı gibi alanlar da dahil olmak üzere pek çok alanda görmekteyiz.

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?