Jakarlı kumaş, ipliklerin özel bir dokuma tezgahında işlenerek elde edilen desenlerden oluşan bir kumaş türüdür. Doğal ve sentetik iplerden oluşan çeşitleri nedeniyle kullanım alanı farklılık gösterir. Jakar adı jakar dokuma tezgahını ilk olarak makine olarak kullanan Joseph Marie Jacquard isimli kişiden almaktadır. Jakarlı dokuma ve örme olarak üretilmektedir. Jakar dokuma, özel makineler ile çeşitli yöntemler ile bir araya getirilen ipliklerin oluşturduğu kaplayıcı yüzeylere denir. Aslen jakar adı verilen bu dokuma makinelerinin aslı Türklere dayanmaktadır. Pamuk, ipek, keten ve benzeri maddeler kaynağını oluşturur.

Jakarlı Kumaş Yapısı Nasıldır?

Bu kumaşlar desen ve çeşit yelpazesi bol olan bir dokumaya sahip olan tüysüz bir kumaştır. Oldukça dayanıklı bir yapısı vardır. Çünkü;  dışarıdan gelen mukavemetlere karşı dirençli bir kumaş türüdür. Bununla birlikte bakımı ve temizliğini doğru yaptığınız takrirde, uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. İpliklerin örme ve dokuma olarak işlendiği halde hafif ve rahat bir kumaştır. Isıya ve sıcaklığa karşı direnci oldukça yüksektir.  Jakarlı kumaş ile oluşturulan desenler şık ve zarif durmakta ve dikkatleri üzerine çekmektedir. Özellikle doğru renk kombinasyonları kullanılan jakarlı kumaşlar adeta tablo gibi durmaktadır. Jakar işlemi kullanılan kumaşlar son derece değerli ve eşsiz kumaşlar olmaktadır. Dokunan bu kumaşların yazlık ve kışlık modelleri bulunmaktadır.  Kullanılan ipliğe göre farklılık gösteren özellikleri vardır. Düşük sıcaklıkta rahatlıkla yıkanabilir. Lekeyi bünyesinde tutmaz ve çabuk bırakır. Yüksek sıkma programlarına atılmadan serilerek kurutulması gereken bir kumaştır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Jakarlı kumaş, çeşitliliği renk seçenekleri ve desenleri ile birçok model sunmaktadır. Bu özelliği sebebi ile birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Ev tekstilinden, giyime, döşemelik ve benzeri olarak birçok yerde kullanılabilir. Özelikle perde, havlu, örtü, halı, battaniye, pike ve masa örtüsü döşeme kumaşı olarak kullanımı yaygındır. Özellikle kadife jakarlı kumaş olarak adlandırılan bir türü günümüzde havlu olarak oldukça çok rağbet görmektedir. Giyim sektöründe ise abiye, etek, elbise, kravat, eşarp gibi birçok alanda kullanılır. Bu kumaş kalitesi ve elegant görünüşü ile ilgileri üzerine çeken hoş, şık ve kullanımı kolay bir kumaş türüdür. Neredeyse bütün alanlarda kullanım imkânı bulunan bu kumaş son derece fonksiyoneldir.

Whatsapp Görüşmesi
1
Whatsapp Destek
Scan the code
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?