Birkaç özelliğine değineceğimiz tekstil sektörünün baş tacı Şile Bezi, öncelikle uzun ömürlü ve dayanıklı bir kumaştır. Kolay kolay yıpranma ve eskime olmaz. İçerisinde bulunan pamuk sayesinde yumuşak, serin ve ferah tutar.

Kullanımı kolay olan şile bezi ile her türlü tasarımı yapabilirsiniz. Çok ütü istemeyen yapısı ile de artı bir özelliği vardır. Şile bezi her renkte bulunan ve üzerine desen ya da işleme yapılabilen bir kumaş türüdür. Özellikle yaz aylarında elbiseler için çok fazla kullanılan kumaşlar arasında yer alır. Kolay dikilebilmesi ve her türlü elbisede çok şık ve zarif durması da bu yüzdendir. Şile bezi ile kalın askılı uzun elbiseler tasarlayarak tüm yaz rahat ve serin günler geçirebilirsiniz. Özellikle elbise dışında da giyimde ve ev tekstilinde kullanılan bu kumaş mükemmel bir yardımcı olacaktır.

Türkiye’nin göz bebeği metropolü İstanbul’un Şile İlçesine özgü bir kumaş olan ve birçok farklı dokuması bulunan baş tacı Şile Bezi, harika bir kumaş olmanın yanı sıra muhteşem bir görünüme sahiptir. Birçok özelliği bulunan bu kumaşı diğer kumaşlardan ayıran çok farklı noktası vardır. Pamuğun verdiği doğallık ve yumuşaklığı ile Şile bezinin benzersiz dokuması bir araya gelmiştir.  Bu sayede kullanımı çok kolay ve keyifli olan bir kumaş ortaya çıkıyor.

Tekstilin Baş Tacı Şile Bezi Nasıl Üretilir?

Peki, Şile bezi nedir? Nerede ve nasıl üretilmektedir? Öncelikle Şile Bezinin kısa ve öz bir tarihçesine bakalım.  İstanbul’un Şile ilçesine özgü olan ve sadece burada dokunan bu kumaş, otomatik tezgâhlarda dokunmaya başlanmadan önce, el dokuma tezgâhlarında keten ve ipek ipliklerle dokunuyordu. Daha sonra keten ve ipek işçiliğinin zorlu ve yüksek maliyetli olmasından kaynaklı pamuk ile dokunmaya geçildi. Pamuk ile dokumaya başlandıktan sonra bugün tekstil sektörünün en çok kullanılan kumaşı olan Şile Bezi, doğdu.

Dokunduktan sonra deniz suyu ile yıkanır. Şile Bezi, bu sayede denizde bulunan iyot ve kuvars ile son halini alıyor. Çok şık ve zarif bir kumaş olan şile bezi aynı zamanda kullanan kişiyi rahat tutar. Tekstil sektörünün baş tacı Şile Bezi, bükümlü iplerden kıvrımlar yapılarak üretime girer.  Bu yüzden de kendine has bir görünüşe ve dokuya sahiptir.

Kumaş Bilgi Bankası

File Kumaş: Hafiflik, Nefes Alabilirlik ve Şıklığın Buluştuğu Nokta

File Kumaş Nedir? File kumaş, ipliklerin belirli aralıklarla örülmesiyle oluşturulan gözenekli yapıya sahip bir kumaş [...]

Erkek Giyim Kumaşları: Tarz, Konfor ve Kalitenin Buluşma Noktası

Erkek Giyim Nedir? Erkek giyim modası, sade gibi görünse de kumaş seçimi açısından oldukça titizlik [...]

Deri Kumaş: Şıklığın ve Dayanıklılığın Simgesi

Deri Kumaş Nedir? Deri kumaş, şıklığı, dayanıklılığı ve sofistike görünümü ile hem moda hem de [...]

Dantel Kumaş: Zarafetin ve Asaletin Kumaşı

Dantel Kumaş Nedir? Dantel kumaş, ipliklerin çeşitli tekniklerle örülmesi veya işlenmesiyle oluşturulan, genellikle şeffaf ve [...]

Dalgıç Kumaş: Modern Tasarımların Vazgeçilmez Kumaşı

Dalgıç Kumaş Nedir? Dalgıç kumaş, adını su geçirmezlik ve esneklik özellikleriyle tanınan dalgıç kıyafetlerinden alır. [...]

Çizgili Kumaşlar: Zamansız Desenin Modern Yorumu

Çizgili Kumaş Nedir? Moda dünyasında desenler gelip geçici olabilir ama bazıları vardır ki zamana meydan [...]

Brokar Kumaş: Zarafetin ve Lüksün Dokunuşu

Brokar Kumaş Nedir? Brokar kumaş, genellikle ipek, pamuk, yün veya sentetik ipliklerle dokunan, üzeri kabartmalı [...]

Bambu Kumaş Nedir? Doğallığın ve Konforun Yeni Adı

Bambu Kumaş Nedir? Bambu kumaş, doğadan gelen saf konforu temsil eden, sürdürülebilirliği ve yumuşak dokusuyla [...]

Ayrobin Kumaş Nedir? Şıklık, Konfor ve Hafiflik Bir Arada

Ayrobin Kumaş Nedir? Ayrobin kumaş, son yıllarda moda ve tekstil dünyasında adından sıkça söz ettiren, [...]

Astar Kumaş: Giyim ve Tekstilde Şıklığın Tamamlayıcısı

Astar Kumaş Nedir? Astar kumaş, ceket, mont, elbise, etek, pantolon gibi birçok kıyafetin iç kısmında [...]