Kaşe kumaş nedir? İnce numaralı strayhgarn iplikten, 2/2 serj örgü yapısında dokunarak keçeleşmiş ve tok bir görünüm kazandırılması ile üretilen kumaşlara verilen isimdir. Kaşe kumaş, kalın yapılı ağır ve pahalı bir kumaş olması ile bilinir. Öyle ki bazı mont isimleri dahi kaşe olarak anılmaktadır. Şık ve lüks duran bu kumaş ayrıca kaliteli yapısı ile de uzun ömürlü ve dayanıklı olma yapısını kazandırıyor. Kuvvetli bir keçeleştirme işlemi yapılan kaşe kumaşın bir yüzeyi havalandırılır.
Dünya üzerinde kullanılan pek çok çeşit kumaş türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çok sık kullanılırken bazıları ise belirli projeler haricinde kullanılmamaktadır. Özellikle her alanda kullanılan kaşe kumaşlar sık kullanılan çok yönlü kumaşlar arasındadır.
Kaşe Kumaş Nasıldır?
Kaşe kumaş nedir, nasıldır? Kaşe, kolay bir şekilde dokunmuş kumaş türüdür. Ağır ve düz yapılı bir kumaştır. Genel kullanımda kalın olarak kullanılan bir kumaştır. Fakat genel anlamda kaşe kumaşların kalınlıkları değişmektedir. İnce yapılı kaşe kumaşlarda bulunmaktadır. Kaşe kumaş vücudu tamamen sarmakta olan bir kumaştır. Buna nazaran kaşe kumaşlar vücudu sarmasına rağmen vücut hatlarını belli etmezler. Tok bir görünüme sahiptir. Bunun nedeninin arkasında ise sık dokunması yatmaktadır. Hassas yapılı kumaşlardır. Bu nedenle dikiminde çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Zira kaşe kumaşların dikiminde yapılan hatalar hemen belli olmakta ve bu da tasarımın istenildiği gibi olmamasına yol açmaktadır. Bu kumaşlar farklı renklerde bulunurlar fakat genel de düz renkli olanları daha çok tercih edilmektedir. Kaşe kumaş ayrıca İngilizce Kasha Fabric olarak anılmakta ve sesler dilimizdeki ile çok yakın kullanılmaktadır.
Kaşe Kumaşlara Nasıl Bakılmalıdır?
Kaşe kumaş nedir? Kaşe, sıcak tutan ve terletmeyen kumaş türlerindendir. Kaşe kumaşların tasarım aşamasında alt ya da iç kısımlarına astar dikilmektedir. Özellikle astarlı olduğu için tene değmez ve terletme yapmaz. Yıkanırken kaşe kumaşın astarında çekme olabileceği için çok dikkatli olunmalıdır. Kolay kirlenebilen yapısı rengine göre lekeyi belli edip edememe gibi özellikleri vardır. Buna rağmen kaşe kumaşlar yıkanınca keçe yapısı yüzünden deforme olabilirler.
Genellikle kaşe kumaşlar dış giyim için üretilirler. Bu neden ile kaşe kumaşların kuru temizlemede temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Bu şekilde kaşe kabanınız ya da kaşe montunuzun ömrü artar kolay kolay deforme olmaz ve iç astar çekme sorunu ile karşılaşmazsınız.
Kaşe Kumaşın Özellikleri Nelerdir?
Kaşe kumaş nedir? Yapısı nasıldır? Kaşe kumaşlar, kalın ve tok yapılı kumaşlardır. Gramajı yüksek yani ağır kumaşlardır. Çok dayanıklı ve uzun ömürlü bir kumaşlardır. Kolay kolay esnemezler. Daha doğru tabir ile esneme özellikleri kısıtlıdır. Çok çeşitli renkleri bulunmaktadır. Ayrıca düz ya da desenli modelleri de mevcuttur. Kaşe kumaşlar tüylenmezler. Fakat tüylenme yapmaması için tıraşlanmış kaşe kumaşlar da bulunmaktadır.
Polyester, likra, pamuk, yün viskon gibi farklı elyaflar ya da kumaşlar ile birleştirilerek de üretilebilirler. Kendinden mat ve soluk bir görüntüye sahiptir. Bu da keçeleştirilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Su tutmayan bir yapısı vardır. Bu sebep ile yağışlı havalarda giyilebilir. Ayrıca çok hızlı şekilde kururlar. Kırışmayan ve ütü istemeyen yapısı vardır. İç giyim için kullanılmamakla birlikte genel olarak dış giyim alanında çok sık kullanılmaktadır.
Kaşe Kumaş Nerelerde Kullanılabilir?
Kaşe kumaş nedir, nerelerde kullanılır? Rahat ve hoş bir kullanımı olan kaşe kumaşlar her fiyata ve her renge göre bulunmakta ve piyasada çok sık talep edilen ürünler arasındadır. Şık duran yapısı ile kaşe kumaşlar genel anlamda kış aylarında veya soğuk havalarda çok sık kullanılır. Kalınlığı ise her bir kaşe kumaşa göre değişmektedir. Bu sebep ile her alanda kullanımı mümkün olan bu kumaşlar keçeleştirilmiş yapısından ötürü sadece dış giyim de kullanılmaktadır.
İç giyimde ise hiç kullanılmaz diyebiliriz. Kaşe kumaşlar etek, elbise, takım elbise, kışlık mont, kışlık kaban, kışlık yelek, kışlık ceket, pantolon, döpiyes, pardösü ve manto yapımında kullanılırlar. Sadece giyim alanında değil başka alanlarda da kullanımı mevcut olan kaşa kumaşlar ev tekstil ürünlerinde de çok sık kullanılmaktadır. Yatak örtüsü, halı örtüsü ve benzeri alanlarda kullanımını görmek mümkündür.
Kaşe Kumaş Yazlık Mı Kışlık Mı?
Her mevsimin kendine özgü bir kumaşı bulunmaktadır. Yaz aylarında daha serin tutacak terletmeyecek ya da hava geçişini engellemeyecek hafif ve ince kumaşlar tercih edilir. Kış aylarında ise bunun tam tersi sıcak tutacak, soğuğu vücuda değdirmeyecek ya da vücut ısısını dışarıya vermeyecek kumaşlar aranmaktadır.
Herkesin sorduğu kaşe kumaş nedir? Kkaşe kumaş yazlık mı kışlık mı? sorusunun cevabı ise elbette ki kışlık bir kumaştır. Kalın ve tok bir yapıya sahip olması ağır ve gramajlı bir kumaş olması kaşa kumaşı kışlık kumaşlar kategorisine koymaktadır. Kaşe kumaşlar su geçirmeme özelliği nedeni ile yağmurlu günlerde de çok tercih edilmektedir. Özellikle suyu tutmaması ve çabuk kuruması da buna etkendir. Sıcak tutan kalın bir kumaş olmasına rağmen kaşe kumaşlar içlerine astar dikildikleri için vücuda temas etmez bu sebep ile de kullanan kişiyi terletmezler. Fakat hava alan bir yapıya sahiptirler.
Kaşe kumaş nedir? Sıcak tutan özelliklere sahip, vücudu kabuk gibi saran ve kış aylarında asla üşümenize müsaade vermeyen kumaş türüdür. Kalın yapısı, kışlık olması ve hoş görünüşü ile kaşe kumaşlar özellikle şık ve lüks durmakta ayrıca kış aylarında en çok tercih edilen kumaşlar arasında bulunmaktadır.
Kumaş Bilgi Bankası
Tafta Kumaş Nedir? Terletir mi? Kırışma Yapar mı?
Tafta Kumaş Nedir? Tafta kumaş, genellikle ipek, naylon veya polyester gibi ince ve parlak liflerden [...]
Eki
Şile Bezi Nedir? Tarihçesi ve Çevresel Etkisi
Şile Bezi Nedir? Şile Bezi, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Şile ilçesine özgü geleneksel bir [...]
Eki
Şifon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Şifon Kumaş Nedir? Şifon kumaş, genellikle ipek, naylon veya polyester gibi liflerden dokunan, hafif, ince [...]
Eyl
Saten Kumaş Nedir? Özellikleri neler? Boyanır mı? Bakımı ve Nasıl Ütülenir?
Saten Kumaş Nedir? Saten kumaş, pürüzsüz, parlak ve zarif bir görünüme sahip olan özel bir [...]
Eyl
Sandy Kumaş Nedir? Esnek mi? Terletir mi? İç Gösterir mi?
Sandy Kumaş Nedir? Sandy kumaş, moda dünyasında sıklıkla tercih edilen ve hem şıklık hem de [...]
Eyl
Jakarlı Kumaşlar Nedir? Terletir mi? Esneme Yapar mı?
Jakarlı Kumaşlar Nedir? Jakarlı kumaş, karmaşık ve detaylı desenlerin dokuma sırasında oluşturulduğu özel bir tekstil [...]
Eyl
Viskon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş, genellikle doğal selülozdan elde edilen ve çeşitli işlemlerle üretilen bir [...]
Eyl
Pamuk Vual Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Pamuk Vual Kumaş Nedir? Pamuk vual kumaş, ince, hafif ve yarı saydam bir pamuklu kumaş [...]
Eyl
Poplin Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Poplin Kumaş Nedir? Poplin kumaş, ince ve sık dokunmuş bir tekstil türüdür. Genellikle pamuk, ipek, [...]
Eyl
Özel Tasarım Desenli Jorjet Krep Kumaş Nedir?
Özel Tasarım Desenli Jorjet Krep Kumaş Nedir? Özel tasarım desenli jorjet krep kumaş, genellikle şık [...]
Eyl