Genel

Geçmişten Günümüze Kumaşın Tarihçesi | 5 Bilinmeyen Yönü

kumasin-tarihcesi-1

İnsanoğlu, yerleşik hayata geçmesiyle birlikte ilk olarak giyinme ve kumaş ihtiyacı doğdu. Kumaşın tarihçesi çok eski zamanlara dayanır. Çünkü insanın aklı yeryüzünde gelişmeye başladıkça birtakım ihtiyaçları doğdu. Temel ihtiyaçlar adı verilir bunlara. Giyinme de en temel insani ihtiyaçtır. Gerek doğadaki olumsuz koşullardan korunmak gerekse de kötü hava şartlarından etkilenmemek adına giyinmek şarttır. Günümüzde ise bu bir etik kuraldır. Peki ama günümüzün en büyük sektörlerinden biri olan kumaşların tarihi nasıl? İlk olarak ne zaman nerede bulundu? Harika bilgilerle dolu bir yazıyla daha karşınızdayız.

Ne zaman bulundu? Kumaşın ilk olarak ne zaman bulunduğuna dair net bir tarih vermek mümkün değil. Yapılan bilimsel incelemelere göre tahmini bir zaman veriliyor. Daha önce Çin ve Japonya bölgelerinde binlerce yıl öncesine ait kumaş kalıntıları bulunmuştu. Ancak geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin Çatalhöyük bölgesinde 9 bin yıl öncesine ait bir dokuma keten kumaş bulundu. Bir bebek naaşına sarılı bu kumaş, şu an için günümüzün en eski bulunan kumaşıdır.

kumasin-tarihcesi-2

Kumaşın Tarihçesi

Bilinmeyen Yönleriyle Kumaşın Tarihçesi

Kumaşın tarihçesi çok eski dönemlere yani binlerce yıl öncesine dayanır. Kadim bir malzemedir. Neolitik dönemde yaşayan insan ırkının giyinme ihtiyaçlarını karşıladıklarını artık bilimsel çalışmalar ile çok net biliyoruz. Ancak o dönemin giyinme ihtiyacı kumaşlardan değil, tamamen hayvan postlarından ve derilerinden elde ediliyordu. Avcı toplayıcılıktan tarım ve yerleşik hayata geçildiğinde ise kumaş üretiminin başladı ve hızla arttığı biliniyor.

İlk üretilen kumaş türü ketendir. Keten kumaş için tarihin en eski kumaş türü demek mümkün. Bunu da Konya’ya bağlı olan Çatalhöyük kazı çalışmalarından biliyoruz. Geçtiğimiz yıl bu kazı çalışmalarında bir bebek iskeleti bulundu. Tam tamına 9 bin yıl öncesine ait bir ceset. Fakat burada dünyayı heyecanlandıran asıl gelişme, iskeletin sarılı olduğu kumaştı. Çünkü bu zamana kadar böylesine eski bir zaman dilimine ait kumaş henüz keşfedilmemiştir. Bu da bizlere kumaşın tarihçesi içinde dünyanın ilk kumaşının keten olduğunu göstermektedir.

Keten Kumaşın Tarihçesi

Bugüne kadar birçok kazı çalışması sonucunda, kumaşın tarihçesi hep farklılaştı. Birkaç sene öncesine kadar en yaşlı keten kumaş türü 3 – 4 bin yıl öncesine aitti. Yerleşik düzende insanlar sıklıkla dokuma keten kumaş kullanıyor ve coğrafi şartlardan bu sayede korunabiliyorlardı. Çatalhöyük kazılarından sonra keten kumaşın tarihçesi değişti ve tam 9 bin yıl öncesine kadar geriledi. O dönemin ketenleri ile günümüzde kullanılan ketenler elbette farklıydı. İlk keten kumaşlar %100 dokuma ile elde edilirken günümüzde kullandıklarımız endüstriyel ürünler. Elbette sınırlı da olsa dokuma ketenler de üretilmektedir.

Keten kumaşın bugün hala en çok kullanılanlar arasında olması, köklü bir gelenekten gelmesiyle alakalı. Ayrıca doğal, sağlıklı ve terletmiyor oluşu da fazlasıyla seviliyor. Kısacası bugün giydiğiniz ketenlerin aslında bir kumaştan çok daha fazlası olduğunu söylemekte fayda var.

Kaynak: Wikipedia

Kot Kumaşın Tarihçesi

Pamuk ipliğinden dokunan ve dimi örgüsüne sahip olan kot kumaşın tarihçesi köklüdür. İlk kullanım şekli 1871 yılında gerçekleşti. Patenti ise 1873 senesinde alındı. Fakat dünya genelinde yaygın kullanımı 1950 yılında sinema dünyası sayesinde gerçekleşti. O yılların Kanlı Hücum ve Asi Gençlik filmlerinde kot kumaştan pantolonlar giymeleri, tüm dünyada büyük bir yankı uyandırdı. Hızla kullanım oranları arttı ve bugünkü popülerliğine kavuştu.

kumasin-tarihcesi-3

Kumaşın Tarihçesi

Deri Kumaşın Tarihçesi

Tarih arenasında insanların en eski kullandığı kumaş türünden biri derilerdir. Dericilik köklü bir sektördür. Binlerce yıl öncesine dayanır. Giyinmesi ise insanın ilk var olduğu dönemlere rastlayabilir. Avcı toplayıcı dönemlerde insan ırkı yakaladığı av hayvanlarının derisini yüzer ve kendisine bundan bir kıyafet şekli verirdi. Daha sonra insan topluluğu geliştikçe dericilik de bir sektör haline geldi. Her ne kadar keten türü bir kumaş icat olsa da insanın deriye olan tutkusunu hiç azalmadı. Günümüzde de bunun var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kaynak: Dericilik

10 bin yıl öncesinin deri kumaş kullanımıyla şimdinin arasında elbette büyük fark var. Eskiden deriyi işleme bilgisi insanlara vakıf değildi. Günümüzde ise birtakım doğal işlemlere ve tekniklere sokularak deri kumaş harika bir şekle ve yapıya sokuluyor. Deri kumaşın tarihçesi incelendiğinde en güzel üreticilerinin Araplar, Türkler ve İspanyollar olduğu görülecektir. Ayrıca Venediklilerin de deri üretiminde büyük söz sahipliği vardı.

Deri kumaşların özellikleri:

  • % 65 su materyalinden oluşur,
  • % 32.5 proteinden oluşur,
  • % 2 yağdan oluşur,
  • % 0,5 mineral tuzlardan oluşur.

Kumaşın Tarihçesi Hakkında Kısa Bilgiler

Kumaş tarihçesini yukarıda detaylandırdık. Konunun daha iyi kavranması için kısa bilgiler halinde yazı derledik. Aşağıdaki soruların yanıtlarıyla, gündelik hayatta giydiğiniz kumaşların tarihini iyi bileceksiniz. İşte detaylar…

kumasin-tarihcesi-4

Kumaşın Tarihçesi

Kumaş İlk Kaç Yılında Bulundu?

Kumaş ilk olarak 9 bin yıl önce bulundu. Bundan daha eski tarihlere ait de kumaş kalıntıları olabilir ancak henüz böyle bir bilimsel veriye tanıklık edilmedi. Eğer ki deriyi de bir kumaş kategorisine katacak olursa kumaşın tarihçesi 20 – 30 bin yıl öncesine kadar gidecektir. Fakat ilk kumaş ketenden başlar onun da tarihi 9 bin yıldır.

Kumaşı İlk Kim Buldu?

Kumaşı ilk icat eden uygarlık olarak tarih kitaplarında Mısır uygarlığı olarak gösterilirdi. Ancak bizim coğrafyamızda çıkan bebek mezarındaki keten kumaş ile bu tez de çökmüş oldu. Kumaşı ilk kim buldu sorusu için 9 bin yıl önce Çatalhöyük bölgesine yaşayan yerliler diyebiliriz.

Dünyanın En Pahalı Kumaşı Hangisi?

Güncel bir tarih konusu olsa da, dünyanın en pahalı kumaşı hep merak edilir. Herkes kıyafet satın alırken kumaşını ve kalitesini merak eder. Ancak dünyanın en pahalı ürünün fiyatı oldukça yüksek. Hatta tahmin ettiğinizden de fazla diyelim. Bu kumaş, Peru, Bolivya ve Şili bölgelerinden çıkıyor. O coğrafyanın milli hayvanı statüsündeki bir deve türünün tüylerinden üretilir İsmi de Vikunya yani “Vicuna” olarak bilinir. Bu kumaşın metresi bugün 1000 doları aşkın paralara satılıyor. Pahalı olmasının sebebi ise çok nadir çıkması. Yılda sadece 10.000 metreye kadar Vikunya üretilmektedir. Oldukça sınırlı bir sayı. Değerli olması buradan anlaşılabilir.

Kumaşın tarihçesi bu şekilde. Günümüzde hala yeni yeni kumaş türlerinin üretimine tanıklık ediyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle de yeni kumaş icatları kolay hale geldi. Viskonlar, penyeler, kaşeler, polarlar, trençkotlu kumaşlar, krep kumaşlar son yıllarda üretilen ve çok popüler olan kumaşlar. Günümüzde dünyanın en çok sevdiği kumaşların tamamı da Yeşim Kumaş firmamızın içinde yer alıyor. En güncel ve en eski ürünleri bir araya getirerek ülkenin en geniş kumaş koleksiyonunu oluşturduk. Muhakkak bir göz atmalısınız. Alışverişlerinizde en güzel ürünlere ulaşmanın keyfini yaşayacaksınız. Teşekkür ederiz.

Kumaşın tarihçesini bu şekilde özetleyebiliriz. Elbette günümüzde onlarca farklı kumaş var ve hepsinin de bir tarihi var. Ama bizler en eski ve köklü olanları anlatmayı düşündük. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

 

İlginizi çekebilir: Kumaş Pazarı Nerede? İstanbul, Bursa, Ankara Kumaş Pazarı

Benzer Yazılar